Σε ποιες χώρες ομιλείται η γεωργιανή γλώσσα;
Η γεωργιανή γλώσσα ομιλείται κυρίως στη γεωργία, καθώς και σε άλλα μέρη της περιοχής του Καυκάσου, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η Ρωσία. Ομιλείται επίσης στην Τουρκία, το Ιράν, τη Συρία και την Ελλάδα.
Ποια είναι η ιστορία της γεωργιανής γλώσσας;
Η γεωργιανή γλώσσα είναι μια Καρτβελιανή γλώσσα που ομιλείται από περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως στη Γεωργία. Είναι η επίσημη γλώσσα της Γεωργίας και χρησιμοποιείται ως κοινή γλώσσα σε ολόκληρο τον Καύκασο. Η ιστορία της γεωργιανής γλώσσας μπορεί να εντοπιστεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν αναπτύχθηκε το πρώτο γεωργιανό αλφάβητο, που ονομάζεται Ασομταβρούλι. Αυτό το αλφάβητο ακολουθήθηκε από το αλφάβητο Mkhedruli το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Κατά τον 9ο αιώνα, οι Γεωργιανοί άρχισαν να υιοθετούν το αρμενικό σύστημα γραφής. Αργότερα, η γεωργιανή υιοθέτησε τη γεωργιανή παραλλαγή του ελληνικού αλφαβήτου τον 19ο αιώνα. Κατά τη σοβιετική περίοδο, η γλώσσα διδάχθηκε σε σχολεία σε όλη τη χώρα, μαζί με τη ρωσική. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η χρήση της γεωργιανής αυξήθηκε σημαντικά και η γλώσσα απολαμβάνει σήμερα μια αυξανόμενη δημοτικότητα.
Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι άνθρωποι που έχουν συμβάλει περισσότερο στη γεωργιανή γλώσσα;
1. Ιβάν Τζαβαχίσβιλι-γλωσσολόγος και μελετητής που έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη γεωργιανή φιλολογία.
2. Γιώργος Μερτσούλε-μελετητής που ανέπτυξε τη σύγχρονη γεωργιανή ορθογραφία.
3. Ακάκι Τσερετέλι-ποιητής και δημόσιος αριθμός που εισήγαγε πολλά δυτικά έργα στη γεωργιανή γλώσσα.
4. Sulkhan-Saba Orbeliani-ποιητής και γλωσσολόγος που προώθησε τον πλούτο της γεωργιανής γλώσσας εισάγοντας ξένες λέξεις, λογοτεχνικές εκφράσεις και όρους.
5. Γκριγκόλ Περάτζε-μελετητής του οποίου η εργασία για τη γεωργιανή γραμματική παρείχε τη βάση για σύγχρονες γλωσσικές μελέτες.
Πώς είναι η δομή της γεωργιανής γλώσσας;
Η γεωργιανή γλώσσα είναι μια συσσωρευτική γλώσσα, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί προσθέματα (προθέματα και επιθέματα) για να σχηματίσει λέξεις. Έχει επίσης ένα σύνθετο ουσιαστικό και ρήμα σύστημα, με τακτικά και ακανόνιστα παραμορφωτικά και παραγώγιμα πρότυπα. Η Γεωργιανή είναι γραμμένη με το δικό της αλφάβητο, με 33 γράμματα. Η γλώσσα κάνει επίσης διάκριση μεταξύ αναρροφημένων και μη αναρροφημένων συλλαβών, καθιστώντας την μία από τις λίγες γλώσσες που το κάνουν.
Πώς να μάθετε τη γεωργιανή γλώσσα με τον πιο σωστό τρόπο;
1. Ξεκινήστε με τα βασικά. Μάθετε το γεωργιανό αλφάβητο, την προφορά και τους βασικούς κανόνες γραμματικής.
2. Αναπτύξτε τις δεξιότητες ακρόασης. Ακούστε τους γηγενείς ομιλητές και εξασκηθείτε στην προφορά σας.
3. Δημιουργήστε το λεξιλόγιό σας. Μάθετε απλές λέξεις, φράσεις και προτάσεις.
4. Εξασκηθείτε στην ανάγνωση και τη γραφή. Χρησιμοποιήστε βιβλία, διαδικτυακά μαθήματα, περιοδικά ή εφημερίδες στα Γεωργιανά.
5. Μην ξεχάσετε να εξασκηθείτε στην ομιλία. Πραγματοποιήστε συνομιλίες με γηγενείς ομιλητές και χρησιμοποιήστε διαδικτυακούς πόρους εκμάθησης γλωσσών.
6. Βυθιστείτε στον Γεωργιανό πολιτισμό. Παρακολουθήστε ταινίες, ακούστε μουσική ή διαβάστε βιβλία στα Γεωργιανά.
Bir yanıt yazın