Σε ποιες χώρες ομιλείται η σλοβενική γλώσσα;
Η σλοβενική είναι επίσημη γλώσσα στη Σλοβενία και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομιλείται επίσης σε μέρη της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας.
Ποια είναι η ιστορία της σλοβενικής γλώσσας;
Η σλοβενική γλώσσα, μέρος της οικογένειας των νοτιοσλαβικών γλωσσών, έχει ρίζες στην Πρωτοσλαβική γλώσσα που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Η πρώιμη Σλοβενική γλώσσα ήταν στενά συνδεδεμένη με την παλαιά εκκλησιαστική σλαβονική και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις γερμανικές διαλέκτους λόγω αιώνων γερμανικής κυριαρχίας σε τμήματα της σημερινής Σλοβενίας. Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι Σλοβένοι ομιλητές είχαν αναπτύξει τη λογοτεχνική σλοβενική και άρχισαν να την βλέπουν ως ξεχωριστή από άλλες σλαβικές γλώσσες. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η γλώσσα υποβλήθηκε σε διαδικασίες τυποποίησης, και έγινε επίσημα γνωστή ως σλοβενική. Μετά την ανεξαρτησία της Σλοβενίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, η σλοβενική ανακηρύχθηκε επίσημη γλώσσα του έθνους. Σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν Σλοβενικά ως πρώτη γλώσσα.
Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι άνθρωποι που έχουν συμβάλει περισσότερο στη σλοβενική γλώσσα;
1. Γιούρι Δαλματίν (1547-1589): ο Γιούρι Δαλματίν ήταν Προτεστάντης θεολόγος, μεταφραστής της Αγίας Γραφής και εκδότης της πρώτης πλήρους μετάφρασης της Αγίας Γραφής στα Σλοβενικά.
2. France Prešeren (1800-1849): ο France Prešeren ήταν Σλοβένος ποιητής που θεωρείται ο μεγαλύτερος Σλοβένος ποιητής όλων των εποχών. Ανέπτυξε και τυποποίησε τη Σλοβενική γλώσσα και ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνικές στη σλοβενική λογοτεχνία.
3. Φραν Λεβστίκ (1831-1887): ο Φραν Λεβστίκ ήταν Σλοβένος συγγραφέας και δάσκαλος που έγραψε δύο από τα πιο σημαντικά έργα στη σλοβενική λογοτεχνία: τον Μάρτιν Κατσούρ και τις ιστορίες του από την περιοχή της Καρνιόλας. Αυτά τα έργα βοήθησαν στην τυποποίηση και τον εκσυγχρονισμό της σλοβενικής γλώσσας.
4. Ο Γιόσιπ Γιούρτσιτς (1844-1914) ήταν Σλοβένος θεατρικός συγγραφέας, δικηγόρος και πολιτικός που συνέβαλε στην ανάπτυξη της σλοβενικής γλώσσας. Έγραψε μερικά από τα πρώτα έργα στα σλοβενικά και επινόησε πολλές νέες λέξεις που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.
5. Ιβάν Κανκάρ (1876-1918): ο Ιβάν Κανκάρ ήταν μοντερνιστής Σλοβένος συγγραφέας, δραματογράφος και ποιητής. Ανέπτυξε τη Σλοβενική γλώσσα εισάγοντας νέες λέξεις και γράφοντας σε ένα στυλ που ήταν προσβάσιμο σε ένα μεγαλύτερο κοινό.
Πώς είναι η δομή της σλοβενικής γλώσσας;
Η σλοβενική είναι μια νοτιοσλαβική γλώσσα και ακολουθεί τα γενικά δομικά χαρακτηριστικά άλλων σλαβικών γλωσσών. Είναι μια γλώσσα καμπής, που σημαίνει ότι οι λέξεις αλλάζουν μορφή ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται σε μια πρόταση και έχει δύο γραμματικά φύλα (αρσενικό, θηλυκό). Οι λέξεις σχηματίζονται προσθέτοντας καταλήξεις και προθέματα, έτσι ώστε η ίδια ρίζα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολλαπλών λέξεων. Η σλοβενική έχει επίσης ένα πολύπλοκο σύστημα σύζευξης ρήματος και αφθονεί με μειωτικά και αυξητικά, καθιστώντας την μια πολύ πλούσια και ηχηρή γλώσσα.
Πώς να μάθετε τη Σλοβενική γλώσσα με τον πιο σωστό τρόπο;
1. Προσπαθήστε να βρείτε έναν δάσκαλο ή να παρακολουθήσετε μαθήματα: ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε μια γλώσσα είναι να παρακολουθήσετε μαθήματα ή να προσλάβετε έναν δάσκαλο. Η παρακολούθηση μαθημάτων μπορεί να σας βοηθήσει με τη γραμματική και την προφορά, ενώ ένας δάσκαλος θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στη μαθησιακή σας διαδικασία.
2. Παρακολουθήστε σλοβενικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές: η παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών στα Σλοβενικά μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη γλώσσα. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να βρείτε εκπομπές που απευθύνονται σε μαθητές, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τη γλώσσα.
3. Ακούστε Σλοβενική μουσική: η ακρόαση σλοβενικής μουσικής μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συνομιλίες. Ακούγοντας τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πραγματικά τι λέγεται και πώς εκφράζεται.
4. Μιλήστε με έναν φυσικό ομιλητή: εάν υπάρχουν γηγενείς Σλοβένοι ομιλητές γύρω σας, μην φοβάστε να τους ζητήσετε βοήθεια. Όχι μόνο μπορούν να παρέχουν βοήθεια με την προφορά και το λεξιλόγιο, αλλά και να πιπερώσουν τις συνομιλίες σας με αργκό και συνομιλίες.
5. Χρησιμοποιήστε διαδικτυακούς πόρους: υπάρχουν τόνοι διαδικτυακού υλικού, όπως ιστότοποι, εφαρμογές, βίντεο και διαδικτυακά φόρουμ και ιστολόγια, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να ανεβάσετε το επίπεδο της Σλοβενίας σας. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο ως μια ατελείωτη πηγή γνώσης και πρακτικής.
Bir yanıt yazın