In welke landen wordt Tsjechisch gesproken?
De Tsjechische taal wordt voornamelijk gesproken in Tsjechië. Er zijn ook grote Tsjechisch sprekende bevolkingsgroepen in Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Polen, Slowakije en Oekraïne. Het wordt ook gesproken door een kleiner aantal mensen in andere landen, zoals Australië, Canada, Kroatië, Frankrijk, Italië, Roemenië, Servië en de Verenigde Staten.
Wat is de geschiedenis van de Tsjechische taal?
De Tsjechische taal is een West-Slavische taal, onderdeel van de Indo-Europese taalfamilie. Het is zeer nauw verwant aan het Slowaaks en is de officiële taal van de Tsjechische Republiek. De taal is door de eeuwen heen sterk beïnvloed door Latijn, Duits en Pools.
Het vroegste bewijs van de taal dateert uit de 10e eeuw, toen het voor het eerst werd gedocumenteerd in wat nu de Tsjechische Republiek is. In die tijd stond de taal bekend als het Boheemse en werd het voornamelijk in het Boheemse gebied gesproken. Gedurende de 11e en 12e eeuw evolueerde het uit het Oudkerkslavisch, hoewel het nog steeds enkele kenmerken van de oorspronkelijke taal behoudt.
In de 14e eeuw begon de Tsjechische taal in geschreven vorm te worden gebruikt en een vroege versie van de taal, bekend als Midden-Tsjechisch, ontstond. Gedurende deze tijd onderging de taal verschillende veranderingen als gevolg van de invloed van Latijn, Duits en Pools en ontwikkelde zich geleidelijk tot het moderne Tsjechisch.
In 1882 publiceerde de Tsjechische taalkundige Čeněk Zíbrt zijn Tsjechische grammatica, die als basis diende voor de standaardisatie van de taal. De taal werd later verenigd onder de Tsjechische Orthografiewet van 1943, die een gemeenschappelijke geschreven taal voor de hele Tsjechische Republiek vaststelde.
Sindsdien is de taal zich blijven ontwikkelen en evolueren, en vandaag de dag wordt het gesproken door meer dan 9 miljoen mensen in Tsjechië en Slowakije.
Wie zijn de top 5 mensen die het meest hebben bijgedragen aan de Tsjechische taal?
1. Jan Hus (CA.13691415): een Tsjechische religieuze hervormer, filosoof en docent theologie aan de Karelsuniversiteit in Praag, Jan Hus had een diepe invloed op de ontwikkeling van de Tsjechische taal. Zijn prediking en invloedrijke geschriften werden in het Tsjechisch geschreven en hielpen de status ervan als officiële taal in Bohemen te verstevigen.
2. Václav Hladký (18831949): een gerenommeerde Tsjechische taalkundige en professor in Slavische talen aan de Karelsuniversiteit in Praag, Václav Hladký schreef tal van werken over de Tsjechische taal, waaronder de Tsjechische grammatica en spelling. Hij was ook een belangrijke bijdrage aan de Tsjechoslowaakse Staatstaalnorm, die in 1926 werd aangenomen en vandaag de dag de officiële standaard van het Tsjechisch blijft.
3. Božena Němcová (18201862): vooral bekend om haar roman Babička (grootmoeder), was Božena Němcová een belangrijke figuur in de Tsjechische Nationale Herlevingsbeweging en een van de eerste auteurs die uitgebreid in het Tsjechisch schreef. Haar werken droegen bij aan de opkomst van een Tsjechische literaire taal en hielpen het gebruik ervan in de literatuur te populariseren.
4. Josef Jungmann (17731847): een dichter en taalkundige, Josef Jungmann was instrumental in de vorming van de moderne Tsjechische taal. Hij wordt gecrediteerd met het introduceren van veel woorden uit andere talen, zoals Duits, Italiaans en Frans, in het Tsjechisch, en hielp de Tsjechische taal als literaire taal te vestigen.
5. Prokop Diviš( 17191765): een taalkundige en polyglot, Prokop Diviš wordt beschouwd als een van de voorvaderen van de Tsjechische taalkunde. Hij schreef uitgebreid over vergelijkende taalkunde, grammatica en fonologie en wordt gecrediteerd met het helpen hervormen van de Tsjechische taal en het geschikter maken voor formeel schrijven.
Hoe is de structuur van de Tsjechische taal?
De Tsjechische taal is een West-Slavische taal, wat betekent dat het tot dezelfde familie behoort als andere Slavische talen zoals Pools, Slowaaks en Russisch. Het heeft verschillende kenmerken die het uniek maken ten opzichte van andere talen.
Tsjechisch is een verbuigstaal, wat betekent dat woorden hun vorm veranderen afhankelijk van hun functie in een zin. Het bevat ook agglutinatie, wat betekent dat Voor-en achtervoegsels aan woorden worden toegevoegd om nieuwe woorden te vormen of om nuances van betekenis uit te drukken. Tsjechisch heeft zeven gevallen (in tegenstelling tot Engels dat slechts twee heeft, onderwerp en object). De zeven gevallen hebben betrekking op zelfstandige naamwoorden, voornaamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en getallen en geven de rol van een woord in een zin aan.
Ten slotte is het Tsjechisch een sterk fonetische taal, met een een-op-een overeenkomst tussen geschreven en gesproken woorden. Dit maakt het relatief gemakkelijk om te leren en uit te spreken, zelfs zonder de Betekenis van de woorden te begrijpen.
Hoe leer je de Tsjechische taal op de meest correcte manier?
1. Begin met het leren van de basisprincipes van de Tsjechische grammatica en uitspraak. Er zijn veel boeken en online bronnen beschikbaar om u te helpen de basisprincipes van de taal te leren.
2. Duik in woordenschat. Leer sleutelzinnen en veelgebruikte woorden om een fundament van begrip te bouwen.
3. Daag jezelf uit met meer ingewikkelde onderwerpen. Poets je gesproken en geschreven taal door meer complexe zinnen, werkwoordvormen en verschillende tijden te oefenen.
4. Luister naar native speakers en kijk buitenlandse films. Om uw uitspraak en begrip van de taal aan te scherpen, onderzoekt u mediabronnen zoals TV-programma ‘ s, radiostations en podcasts om het Tsjechische accent en de slang te horen en eraan te wennen.
5. Breng tijd door in een Tsjechisch sprekend land. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de taal en cultuur. Als dit geen optie is, probeer dan met moedertaalsprekers te praten of te communiceren met Tsjechisch sprekende groepen of gemeenschappen.
Bir yanıt yazın