Over De Mari Taal

In welke landen wordt de Mari-taal gesproken?

De Mari-taal wordt voornamelijk gesproken in Rusland, hoewel er enkele sprekers zijn in Estland en Oekraïne. Het is een officiële taal in de Republiek Mari El, Een federaal onderwerp van Rusland.

Wat is de geschiedenis van de Mari taal?

De Mari-taal is een lid van de Uralic-taalfamilie en is de moedertaal van ongeveer 450.000 mensen in Mari El, een republiek binnen de Russische Federatie. Het wordt gesproken door de Mari-bevolking, die afstammelingen zijn van een oude Finno-Oegrische bevolking die rond 3000 v.Chr. vanuit Midden-en Noord-Europa naar het gebied begon te migreren. De vroegste geschreven vermelding van de Mari-taal verscheen in 1243, toen Groothertog Georgi Vsevolodovich van Vladimir de nederzetting Yuriev (nu bekend als Jaroslavl) stichtte. De taal heeft twee verschillende dialecten Hill Mari en Meadow Mari die verschillen in termen van uitspraak, grammatica en woordenschat. Door de geschiedenis heen heeft de Mari-taal woorden geleend van andere talen zoals Tataars, Russisch en Duits. In de 19e eeuw werd de taal in het Cyrillisch alfabet geschreven en tijdens de Sovjet-periode werd het actief gepromoot als literaire taal en gebruikt in onderwijs en officiële documenten. In de afgelopen jaren zijn er inspanningen gedaan om de taal te revitaliseren, met name door het gebruik van digitale technologie.

Wie zijn de top 5 mensen die het meest hebben bijgedragen aan de Mari taal?

1. Mario Salazar – hij is een tweetalige Mari-spreker en taalkundige uit San Lucas Quiavini in Oaxaca, Mexico. Hij is bekend om zijn werk aan onderzoek, documentatie en revitalisering van de Mari-taal.
2. Heber Osvaldo Honorio Santiago-hij is een opvoeder en een Mari-taaltolk uit Guerrero, Mexico. Hij is de oprichter van de Mari taalschool in Atoyac de Alvarez.
3. Don Benito García Sámano – hij is een Mari-taalleraar en directeur van het Centrum voor interculturele Training in Guerrero, Mexico. Zijn werk was van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het eerste curriculum in de Mari-taal gericht op basisschoolstudenten.
4. César A. Varón – hij is een antropoloog die belangrijk werk heeft verricht in het onderzoeken en documenteren van de Mari-taal. In 2009 publiceerde hij het eerste Mari-grammaticaboek, Gramática mari: principios y uso del idioma, bij het Instituto Nacional de Lenguas Indígenas.
5. Juventina Valenzuela – ze is een onderwijzeres uit Guerrero, Mexico. Ze is directeur en medeoprichter van het tweetalige onderwijscentrum “Urimareye” (“de plaats van het licht”), dat dient als een Mari-taalherstelcentrum voor kinderen in Guerrero, Mexico.

Hoe is de structuur van de Mari-taal?

De Mari-taal is een Oeralische taal die wordt gesproken door de Mari-bevolking, die de Mari El-Republiek van Rusland en delen van aangrenzende regio ‘ s bewonen. Het heeft drie hoofddialecten: weide, heuvel en Berg. De syntaxis is voornamelijk agglutinerend, met enkele verbuigingselementen. Woorden worden gevormd door een wortel en achtervoegsels te combineren, waardoor het een rijke en complexe morfologie krijgt. De Mari-taal maakt ook gebruik van reduplicatie voor nadruk en om woorden van meerdere betekenissen te vormen. Er is ook een werkwoord-eind woordvolgorde, wat betekent dat het onderwerp, object en werkwoord aan het einde van een zin verschijnen.

Hoe leer je de Mari taal op de meest correcte manier?

1. Koop een taalstudiegids die zich richt op de Mari-taal, zoals de Routledge-cursus in de moderne Mari-taal van Kenneth E. Croft.
2. Zoek een moedertaalspreker van Mari met wie je kunt oefenen.
3. Volg een Mari taalcursus of cursus die in uw omgeving wordt aangeboden.
4. Gebruik online bronnen om je Mari-taalvaardigheden te oefenen, zoals websites, audio-en video-opnames en interactieve taalapps.
5. Maak uzelf vertrouwd met de culturele gebruiken en tradities van de Mari-bevolking om uw taalonderwijs verder te verrijken.
6. Luister naar Mari-muziek en bekijk Mari-films om te wennen aan de manier waarop de taal klinkt.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir