Tietoja Sundan Kielestä

Missä maissa Sundan kieltä puhutaan?

Sundania puhutaan Indonesian Bantenin ja Länsi-Jaavan maakunnissa sekä osissa Keski-jaavaa. Sitä puhuu myös pieni joukko etnisiä Sundalaisia, jotka asuvat muualla Indonesiassa, Singaporessa ja Malesiassa.

Mikä on Sundan kielen historia?

Sundan kieli on austronesialainen kieli, jota puhuu arviolta 30 miljoonaa ihmistä Länsi-Jaavan ja Bantenin provinsseissa Indonesiassa. Se on maan toiseksi puhutuin kieli Jaavan jälkeen, ja se on ollut hovikirjallisuuden kieli 1300-luvulta lähtien. Varhaisimmat tunnetut sundaninkieliset kirjoitukset ovat peräisin 1000-luvulta jKr, ja kielen arvellaan olleen olemassa ainakin 1 500 vuotta. Sundanese kuuluu austronesialaisen kielikunnan läntiseen Malaijilais-polynesialaiseen haaraan ja on sukua Jaavalaisille ja balilaisille kielille. Sundanese käytetään jokapäiväistä viestintää, kuten kieli kaupan, ja välineenä taiteen ja kulttuurin ilmaistaan perinteisen tanssin, varjo nukketeatterin (Wayang Golek), ja suosittu kansanmusiikki tunnetaan Kecapi Suling. Kieltä on käytetty vuosisatojen ajan myös opetuksessa, ja vanhat käsikirjoitukset on usein kirjoitettu Sundaniksi tai Sundanilaisen ja Jaavan sekoituksena.

Ketkä ovat top 5-ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet eniten Sundan kieleen?

1. “Sundalaisen runouden äitinä” tunnettu Sunandari oli juhlittu Sundanilainen runoilija, jonka ansiona pidetään Sundan kielen saattamista runomuotoon 1700-luvulla.
2. A. A. Maramis (1914-1995), kirjailija, kääntäjä ja kielitieteilijä, laajensi huomattavasti Sundan kielen tuntemusta ja perusti ensimmäisen Sundanilaisen kielenopetuksen Akatemian.
3. Dardiri M. Arief (1917-1996), merkittävä runoilija, käänsi tärkeitä teoksia Jaavalta Sundaniksi, mikä vaikutti modernin kirjallisen Sundanilaisen kehitykseen 1900-luvulla.
4. Prof. Dr. H. Koesmanto (1929-2016), anaktivisti ja tutkija, perusti tiedekunnan Letters Bandung University, omistettu kielen ja kirjallisuuden KAIKENLAISIA, ja kirjoitti useita kirjoja ja lehtiartikkeleita Sundan kieli.
5. Suryadi (s. 1934) on tunnettu Sundanilainen runoilija ja julkisuuden henkilö, joka on kirjoittanut laajasti sekä Sundaniksi että indonesiaksi, ja häntä arvostetaan suuresti Sundanilaisten perinnettä ja kulttuuria käsittelevistä teoksistaan.

Millainen on Sundan kielen rakenne?

Sundan kieli on austronesialainen kieli, jota puhuu noin 39 miljoonaa ihmistä pääasiassa Jaavan saaren länsiosassa Indonesiassa. Se kuuluu Austronesialaisen kielikunnan Malaijilais-polynesialaiseen alaryhmään ja on läheistä sukua Jaavalaisille, Madurelaisille ja balilaisille.
Sundanese on SVO (subjekti-verbi-objekti) kieli. Verbit yhtyvät argumentteihinsa henkilöstä, lukumäärästä ja sukupuolesta. Substantiiveja ei taivuteta tapauksessa, eikä ole olemassa määräisiä tai epämääräisiä artikkeleita. Sukupuolia on kolme (maskuliini, feminiini ja neutri) ja kaksi lukua (yksikkö ja monikko). Sundanese on melko hienostunut joukko verbaalisia affikseja, mukaan lukien useita aikamerkkejä ja muita aspektisia merkkejä. Kielessä käytetään myös sanajärjestystä merkityksen ilmaisemiseen.

Miten oppia Sundan kielen kaikkein oikealla tavalla?

1. Etsi syntyperäinen Sundanese puhuja ja vuorovaikutuksessa heidän kanssaan säännöllisesti. On parasta olla keskustelukumppani, jonka kanssa voit harjoitella kieltä ja auttaa toisiaan oppimaan.
2. Osta kirjoja tai äänimateriaalia kielestä ja aloita oppiminen itse. Hyviä resursseja ovat muun muassa kielioppikirjat, oppikirjat, työkirjat ja äänitallenteet.
3. Ilmoittaudu kielikursseille tai yksityisille tutorointi-istunnoille, jotka voivat tarjota yksilöllisempää opetusta ja palautetta.
4. Kun olet valmis, lähde Indonesiaan ja yritä uppoutua kieleen. Näin voit oppia kieltä kuuntelemalla ja osallistumalla keskusteluihin syntyperäisten puhujien kanssa.
5. Käytä verkkoresursseja, kuten verkkosivustoja, foorumeita ja sosiaalista mediaa keskustellaksesi äidinkielenään puhuvien kanssa ja löytääksesi lisämateriaaleja, jotka auttavat oppimisessa.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir