I vilka länder talas det svenska språket?
Svenska talas främst i Sverige och delar av Finland. Det talas också i Estland, Lettland, Norge, Danmark, Island och vissa delar av Tyskland, liksom av svenska diasporasamhällen i Nordamerika, Australien och andra delar av världen.
Vad är det svenska språkets historia?
Det svenska språket har en rik och varierad historia. De tidigaste register över svenska går tillbaka till den 8: e århundradet när den användes av de svenskspråkiga befolkningen i östra Sverige och Baltikum. Under århundradena utvecklades svenskan från fornnordiska, vikingatidens gemensamma germanska språk. De tidigaste skriftliga register över svenska är från 12-talet, när gamla svenska användes i lagkoder och översättningar av religiösa texter. På 16-talet, svenska blev det officiella språket i Sverige och Finland och fick utbredd användning i hela den Skandinaviska halvön, blir känd som Rikssvenska eller Standard svenska. Vid 18th century, det hade förlängts som en lingua franca över norra Europa och användes också i litteraturen, särskilt i romaner och poesi. Idag talas svenska av cirka 10 miljoner människor i Sverige, Finland och i de tre länderna. Det är också ett av Europeiska unionens officiella språk.
Vilka är de 5 bästa som har bidragit mest till det svenska språket?
1. Gustav Vasa (1496-1560) – allmänt betraktad som grundaren av det moderna Sverige, var han ansvarig för att introducera det svenska språket som ett av de officiella regeringsspråken och för att främja användningen av språket bland befolkningen.
2. Erik XIV (1533-1577) – han standardiserade svensk grammatik och syntax, bidrog till att främja utvecklingen av en distinkt svensk litteratur och främjade spridningen av läskunnighet i Sverige.
3. Johan III (1568-1625) – han var till stor del ansvarig för att göra det svenska språket till Sveriges officiella språk och också befästa sin plats i läroplanen på svenska skolor.
4. Carl Linnaeus (1707-1778) – han utvecklade ett system för kategorisering av växter och djur som blev grunden för Linnaeus taxonomi, som fortfarande används i stor utsträckning idag. Han är också känd för att ha introducerat många låneord i det svenska språket.
5. August Strindberg (1849-1912) – en inflytelserik författare, han var en av pionjärerna inom modern svensk litteratur och arbetade för att minska arkaiska svenska ord och fraser till förmån för ett mer rakt språk.
Hur är det svenska språkets struktur?
Det svenska språket är ett nordgermanskt språk, en del av den indoeuropeiska språkfamiljen. Det är nära besläktat med norska och danska, och vidare avlägset besläktat med engelska och tyska. Språkets struktur är baserad på en subjekt-verb-objekt ordordning, och den har två kön (neutral och vanlig) och tre substantivfall (nominativ, genitiv och prepositional). Svenska använder också V2 ordordning vilket innebär att verb alltid förekommer i den andra positionen i en huvudklausul.
Hur lär man sig det svenska språket på det mest korrekta sättet?
1. Skaffa en bra svensk ordbok och en parlör. Genom att bli bekant med svenska ordförråd och vanliga fraser kommer det att göra det lättare att lära sig språket.
2. Lyssna på svensk musik och titta på svenska filmer. Detta hjälper till att förbättra dina lyssnings-och talförmåga.
3. Gå en nybörjarkurs i svenska. Att lära av en erfaren lärare hjälper dig att lära dig språket korrekt, samt ge dig en chans att träna med modersmål.
4. Använd en online-resurs som Duolingo eller Babbel. Dessa webbplatser erbjuder interaktiva lektioner som du kan använda för att öva på att tala, skriva och lyssna på svenska.
5. Hitta någon att träna med. Prata svenska med en vän eller familjemedlem som redan talar det, eller hitta en modersmål online som kan hjälpa dig att träna.
6. Besök Sverige. Fördjupa dig i språket genom att besöka Sverige. Detta ger dig en chans att aktivt tillämpa det du har lärt dig och hämta den lokala dialekten och accenterna.
Bir yanıt yazın