In welke landen wordt de Bosnische taal gesproken?
De Bosnische taal wordt voornamelijk gesproken in Bosnië en Herzegovina, maar wordt ook gesproken in sommige delen van Servië, Montenegro, Kroatië en andere buurlanden.
Wat is de geschiedenis van de Bosnische taal?
De historische wortels van de Bosnische taal (ook bekend als Bosnisch, Bosančica of Servo-Kroatisch) zijn complex en veelzijdig. De taal is een Zuid-Slavische taal, vergelijkbaar met de naburige talen, Kroatisch en Servisch. Het heeft wortels in de middeleeuwse Balkantaal die door Bosnische christenen in het gebied werd gesproken tijdens de Middeleeuwen. De taal ontwikkelde zich geleidelijk tot het begin van de 20e eeuw een aparte taal werd.
In de 19e eeuw werkten taalkundigen uit Kroatië en Servië samen om een uniforme geschreven taal te creëren voor alle Zuid-Slavische talen van de regio, hoewel sommigen beweren dat als gevolg daarvan alle drie de talen zijn gaan worden beschouwd als dialecten van dezelfde taal, bekend als Servo-Kroatisch.
Eind jaren tachtig en begin jaren negentig verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk van Joegoslavië. Dit leidde tot een golf van nationalisme onder Bosniërs, die aanleiding gaf tot het concept van een “Bosnische taal”.”Deze taal is ontstaan door ontwikkelingen in de taal, zoals de introductie van nieuwe woorden en zinnen uit het Arabisch, Turks en andere talen.
Tegenwoordig wordt de Bosnische taal erkend als officiële taal in Bosnië en Herzegovina en wordt ze op scholen onderwezen, en wordt ze ook veel gesproken onder de bevolking. Naast de standaardvariëteit Bosnisch worden er in bepaalde regio ‘ s van het land ook twee andere soorten Bosnisch gesproken: Štokavisch en Kajkavisch.
Wie zijn de top 5 mensen die het meest hebben bijgedragen aan de Bosnische taal?
1. Matija Divković (15e eeuw) – Kroatische humanist en polyglot die het eerste bekende Bosnische woordenboek schreef.
2. Pavao Ritter Vitezović (17e eeuw) Kroatische schrijver die wordt gecrediteerd met het standaardiseren van de Bosnische taal in zijn boek “Tractatus de origine et incrementis Slavorum Illyricorum”.
3. Franjo Rački (19e eeuw) Kroatische historicus, filoloog en Slavische geleerde die verschillende werken over de Bosnische taal en cultuur schreef.
4. Andrija Kacic Miosic (19e eeuw) – Kroatische dichter, schrijver en toneelschrijver die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de moderne Bosnische literatuur.
5. August Cesarec (20e eeuw) – Kroatische dichter, schrijver, taalkundige, redacteur en uitgever die veel artikelen en boeken schreef over de Bosnische taal en cultuur.
Hoe is de structuur van de Bosnische taal?
Bosnisch is een Zuid-Slavische taal die nauw verwant is aan het Kroatisch en het Servisch. Het volgt hetzelfde fonologische systeem als het Kroatisch en het Servisch, maar met enkele verschillen in de klinkers. Bosnisch is de officiële taal van Bosnië en Herzegovina en wordt ook gesproken in Montenegro, Servië en Kroatië. De grammatica is voornamelijk gebaseerd op twee hoofddialecten: het Oost-Herzegovinisch-Istrische dialect en het West-Shtokavische dialect. De grammaticale structuur van het Bosnisch omvat naamwoord declinatie, werkwoordvervoeging en een complex systeem van tijden die worden gebruikt om toekomstige, verleden en huidige gebeurtenissen uit te drukken.
Hoe leer je de Bosnische taal op de meest correcte manier?
1. Krijg een officieel leerboek of ander materiaal. Zoek naar een Bosnisch taalboek of cursusmateriaal dat speciaal is ontworpen voor leerlingen van de taal. Deze materialen bieden de meest uitgebreide, gestructureerde benadering van het leren van Bosnisch.
2. Gebruik online bronnen. Er zijn veel websites met gratis lessen en activiteiten om je te helpen Bosnisch te leren, zoals Duolingo, LiveMocha en Memrise. Daarnaast zijn er veel podcasts, video ‘ s en liedjes beschikbaar om je te helpen oefenen.
3. Maak contact met een native speaker. Als je iemand kent die Bosnisch spreekt, is het een geweldige kans om je taalvaardigheden aan te scherpen! Probeer zo vaak mogelijk een gesprek met ze te voeren om je op je gemak te voelen met de taal.
4. Kijk Bosnische films en televisie. Tijd besteden aan het kijken naar Bosnische films en TV-programma ‘ s is een van de snelste manieren om uw begrip van de taal te verbeteren. Zorg ervoor dat u aandacht besteedt aan uitspraak en nieuwe woordenschat.
5. Blijf gemotiveerd. Het leren van een taal is een reis en een proces. Probeer gemotiveerd te blijven door realistische doelen te stellen, jezelf te belonen wanneer je een mijlpaal bereikt en ervoor te zorgen dat je plezier hebt tijdens het leren.
Bir yanıt yazın