Over De Slowaakse Taal

In welke landen wordt de Slowaakse taal gesproken?

De Slowaakse taal wordt voornamelijk gesproken in Slowakije, maar het is ook te vinden in andere landen, waaronder Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Polen, Servië en Oekraïne.

Wat is de geschiedenis van de Slowaakse taal?

Slowaaks is een West-Slavische taal en heeft zijn wortels in het Proto-Slavisch, dat dateert uit de 5e eeuw na Christus. Tijdens de vroege Middeleeuwen begon het Slowaaks zich te ontwikkelen tot een eigen aparte taal en werd het sterk beïnvloed door Latijnse, Tsjechische en Duitse dialecten. Tegen de 11e eeuw was het Oudkerkslavisch de lingua franca van Slowakije geworden en bleef dat tot de 19e eeuw. In het midden van de jaren 1800 begon verdere standaardisatie van het Slowaaks en werd een uniforme grammatica en spelling vastgesteld. In 1843 publiceerde Anton Bernolák een gecodificeerde versie van de taal, die later bekend werd als de Bernolák-standaard. Deze standaard werd in de loop van de 19e eeuw meerdere keren bijgewerkt en herzien, wat uiteindelijk leidde tot het moderne Slowaaks dat vandaag de dag wordt gebruikt.

Wie zijn de top 5 mensen die het meest hebben bijgedragen aan de Slowaakse taal?

1. Ľudovít Štúr (1815 1856): Slowaakse taalkundige, schrijver en politicus die een belangrijk figuur was tijdens de nationale heropleving van Slowakije in de 19e eeuw. Hij ontwikkelde de eerste Slowaakse taalstandaard die bekend staat als Ľudovít Štúr ‘ S taal.
2. Pavol Dobšinský (1827 1885): Slowaakse dichter, toneelschrijver en prozaïschrijver wiens werken een sleutelrol speelden in de ontwikkeling van de moderne Slowaakse literaire taal.
3. Jozef Miloslav Hurban( 1817-1886): Slowaakse schrijver, dichter en uitgever die een vroege voorstander was van een Slowaakse nationale identiteit. Zijn werken, waaronder poëzie en historische romans, hielpen de ontwikkeling van de moderne Slowaakse taal vorm te geven.
4. Anton Bernolák (1762 1813): Slowaakse filoloog en priester die de eerste gecodificeerde vorm van het moderne Slowaaks vaststelde, die hij de taal van Bernolák noemde.
5. Martin Hattala (1910 1996): Slowaakse taalkundige en lexicograaf die het eerste Slowaakse woordenboek schreef en ook uitgebreid schreef over Slowaakse grammatica en woordvorming.

Hoe is de structuur van de Slowaakse taal?

De structuur van het Slowaaks is grotendeels gebaseerd op die van andere Slavische talen, zoals Tsjechisch en Russisch. Het volgt een subject-verb-object syntaxis en heeft een complex systeem van naamwoord declinatie, werkwoordvervoeging en case marking. Het is een verbuigende taal, met zeven gevallen en twee geslachten. Het Slowaaks heeft ook een verscheidenheid aan verbale aspecten, evenals twee tijden (tegenwoordig en verleden). Net als bij andere Slavische talen zijn de verschillende grammaticale vormen van woorden afgeleid van één enkele wortel.

Hoe leer je de Slowaakse taal op de meest correcte manier?

1. Koop een cursus Slowaaks leerboek en werkboek. Dit zal uw primaire bron van woordenschat, grammatica en cultuur zijn.
2. Maak gebruik van online bronnen. YouTube heeft veel gratis video ‘ s waarin Slowaaks wordt onderwezen. Er zijn ook tal van websites die oefeningen en ander leermateriaal bieden.
3. Overweeg om lessen te volgen. Als je serieus bent over het leren van de taal, is de beste manier om lokale idiomen echt te begrijpen, regelmatig contact te hebben met een moedertaalspreker die feedback kan geven en je door het proces kan begeleiden.
4. Oefen zoveel mogelijk. U kunt oefenen met spreken en luisteren door gesprekken te voeren met moedertaalsprekers of een taaluitwisselingspartner te vinden. Gebruik films, tv-programma ‘ s en liedjes in het Slowaaks om uw lees-en luistervaardigheden te verbeteren.
5. Dompel jezelf onder in de cultuur. Probeer meer te weten te komen over het Slowaakse dagelijks leven, tradities, feestdagen en meer. Dit zal u helpen om slang en lokale zinnen beter te begrijpen.
6. Geef niet op. Het leren van een andere taal is geen gemakkelijke taak, maar het kan worden gedaan. Stel realistische doelen en houd je eraan. Als je merkt dat je gefrustreerd raakt, neem dan een pauze en kom er later op terug.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir