Over De Yakutische Taal

In welke landen wordt de Yakutische taal gesproken?

De Yakutische taal wordt gesproken in Rusland, China en Mongolië.

Wat is de geschiedenis van de Yakutische taal?

De Yakutische taal is een Turkse taal die behoort tot de Kaspische subgroep van de noordwestelijke Turkse talen. Het wordt gesproken door ongeveer 500.000 mensen in de Republiek Sakha van Rusland, voornamelijk in het afwateringsgebied van de Lena en haar zijrivieren. De Yakutische taal heeft een rijke literaire geschiedenis die teruggaat tot de eerste geregistreerde literatuur in het midden van de 14e eeuw. De yakutische literatuur werd sterk beïnvloed door het schrijven van Soefi-dichters uit het Midden-Oosten en Centraal-Azië, evenals Russische schrijvers en auteurs uit het keizerlijke Rusland. De eerste geschreven werken in het Jakut waren religieuze teksten, waaronder vertalingen van Koranpassages en de legende van Yusuf en Zulaikha.
De eerste originele werken geschreven in het Jakut verschenen in de late 19e eeuw, met poëzie, korte verhalen en romans die het dagelijks leven van de Jakut-bevolking vertellen. Yakutische schrijvers begonnen ook grotere thema ‘ s in hun werken te verkennen, zoals de strijd tegen het kolonialisme, het belang van de traditionele Siberische cultuur en de benarde situatie van de onderdrukte volkeren van de regio. In de jaren 1920 en 1930 beleefde de Jakoetische taal een literaire renaissance, geleid door schrijvers zoals Yuri Chegerev, Anatoly Krotov, Gennady Titov en Ivan Tazetdinov. In deze periode was er een explosie in het aantal boeken dat in het Jakut werd gepubliceerd, evenals een toename van het gebruik van de taal in overheids-en administratieve documenten.
Tegenwoordig geniet de Yakutische taal een heropleving onder haar moedertaalsprekers, met verschillende nieuwe kranten en tijdschriften die in de taal worden uitgegeven. Er is ook een toenemende interesse in Yakutische taalstudies buiten Rusland, met verschillende universiteiten die cursussen in de taal aanbieden.

Wie zijn de top 5 mensen die het meest hebben bijgedragen aan de Yakutische taal?

1. Yuri Nikolaevich Vinokurov-taalkundige, historicus en filoloog;
2. Stepan Georgievich Ostrovsky-Yakut dichter, toneelschrijver, schrijver en vertaler;
3. Oleg Mikhailovich Belyaev-Yakut literatuurcriticus en publicist;
4. Liliya Vladimirovna Bagautdinova Yakut folklorist;
5. Akulina Yeelovna Pavlova-lexicograaf en onderzoeker van dialectologie.

Hoe is de structuur van de Yakutische taal?

De Yakutische taal behoort tot de Turkse taalfamilie en maakt deel uit van de noordoostelijke groep. Het is een agglutinerende taal, wat betekent dat het gebruik maakt van achtervoegsels die aan woorden kunnen worden toegevoegd om nieuwe betekenissen en vormen te creëren. Yakut is sterk gebogen, wat betekent dat woorden hun vorm veranderen afhankelijk van hoe ze in een zin worden gebruikt. Nouns, voornaamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en werkwoorden hebben allemaal eindes nodig om hun vorm aan te geven, afhankelijk van de context.

Hoe leer je de Yakutische taal op de meest correcte manier?

1. Ontvang een exemplaar van het Yakutische taalboek of de instructeursgids. Het doornemen van de lessen in deze materialen is de beste manier om de taal te beheersen.
2. Oefen spreken en luisteren. De beste manier om een taal te leren is om het zo veel mogelijk te oefenen, dus probeer een gesprekspartner te vinden om mee te oefenen.
3. Lees materiaal geschreven in Yakut. Dit zal u helpen de structuur en grammatica van de taal te begrijpen.
4. Leer meer over de cultuur en geschiedenis van de Yakuten. Meer weten over de mensen en hun manier van leven kan u helpen de taal beter te begrijpen.
5. Kijk en luister naar Yakut media. Er zijn tal van online bronnen, waaronder radioprogramma ‘s en TV-programma’ s, beschikbaar in de taal.
6. Bezoek Yakutia. Tijd doorbrengen in de regio geeft je de mogelijkheid om jezelf onder te dompelen in de taal en om contact te maken met moedertaalsprekers.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir