Tietoja Bosnian Kielestä

Missä maissa puhutaan Bosnian kieltä?

Bosnian kieltä puhutaan pääasiassa Bosnia ja Hertsegovinassa, mutta sitä puhutaan myös joissakin osissa Serbiaa, Montenegroa, Kroatiaa ja muita naapurimaita.

Mikä on Bosnian kielen historia?

Bosnian kielen (tunnetaan myös nimillä bosniakki, Bosančica tai serbokroaatti) historialliset juuret ovat monimutkaisia ja monitahoisia. Kieli on eteläslaavilainen kieli naapurikieltensä Kroatian ja Serbian tapaan. Sen juuret ovat keskiaikaisessa Balkanin kielessä, jota bosnialaiset kristityt puhuivat alueella keskiajalla. Kieli kehittyi vähitellen, kunnes siitä tuli erillinen kieli 1900-luvun alussa.
1800-luvulla Kroatian ja Serbian kielitieteilijät työskentelivät yhdessä luodakseen yhtenäisen kirjoitetun kielen kaikille alueen Eteläslaavilaisille kielille, vaikka jotkut väittävät, että tämän seurauksena kaikkia kolmea kieltä on alettu pitää saman kielen murreina, jotka tunnetaan nimellä Serbokroatia.
1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa Bosnia ja Hertsegovina julistautui itsenäiseksi Jugoslaviasta. Tämä johti nationalismin nousuun bosnialaisten keskuudessa, mikä synnytti käsitteen ” Bosnian kieli.”Tämä kieli syntyi kielen kehityksen myötä, kuten ottamalla käyttöön uusia sanoja ja lauseita Arabiasta, turkista ja muista kielistä.
Nykyään Bosnian kieli on tunnustettu Bosnia ja Hertsegovinan viralliseksi kieleksi, ja sitä opetetaan kouluissa sekä puhutaan laajalti väestön keskuudessa. Bosnian tavallisen lajikkeen lisäksi maan tietyillä alueilla puhutaan myös kahta muuta Bosnialajia: Štokavialaista ja Kajkavialaista.

Ketkä ovat Top 5-henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet eniten Bosnian kieleen?

1. Matija Divković (1400 – luvulla) – Kroatialainen humanisti ja polyglotti, joka kirjoitti ensimmäisen tunnetun Bosnian sanakirjan.
2. Pavao Ritter Vitezović (1600 – luku) – Kroatialainen kirjailija, jonka ansioksi katsotaan Bosnian kielen standardisointi kirjassaan “Tractatus de origine et incremenis Slavorum Illyricorum”.
3. Franjo Rački (1800 – luvulla) – Kroatialainen historioitsija, filologi ja slaavilainen tutkija, joka kirjoitti useita teoksia Bosnian kielestä ja kulttuurista.
4. Andrija Kacic Miosic (1800 – luvulla) – Kroatialainen runoilija, kirjailija ja näytelmäkirjailija, joka vaikutti modernin Bosnian kirjallisuuden kehitykseen.
5. August Cesarec (20th century) – Kroatialainen runoilija, kirjailija, kielitieteilijä, toimittaja ja kustantaja, joka kirjoitti useita artikkeleita ja kirjoja Bosnian kielestä ja kulttuurista.

Millainen on Bosnian kielen rakenne?

Bosnia On Eteläslaavilainen kieli, joka on läheistä sukua Kroatialle ja Serbialle. Se noudattaa samaa fonologista järjestelmää kuin kroaatti ja serbia, mutta vokaaliäänteissä on jonkin verran eroja. Bosnia On Bosnia ja Hertsegovinan virallinen kieli, ja sitä puhutaan myös Montenegrossa, Serbiassa ja Kroatiassa. Sen kielioppi perustuu pääasiassa kahteen päämurteeseen: itäiseen Herzegovinalais-Istrialaiseen murteeseen ja läntiseen Štokavian murteeseen. Bosnian kieliopilliseen rakenteeseen kuuluvat substantiivien deklinaatio, verbien taivutus sekä monimutkainen aikamuotojen järjestelmä, jota käytetään ilmaisemaan tulevia, menneitä ja nykyisiä tapahtumia.

Miten oppia Bosnian kieli kaikkein oikealla tavalla?

1. Hanki virallinen oppikirja tai muuta materiaalia. Etsi Bosnian kielen oppikirja tai kurssimateriaalia, joka on suunniteltu erityisesti kielen oppijoille. Nämä materiaalit tarjoavat yleensä kattavimman ja jäsennellyimmän lähestymistavan Bosnian oppimiseen.
2. Hyödynnä online-resursseja. On olemassa monia sivustoja, joissa on ilmaisia oppitunteja ja aktiviteetteja, jotka auttavat sinua oppimaan Bosniaa, kuten Duolingo, LiveMocha ja Memrise. Lisäksi tarjolla on paljon podcasteja, videoita ja kappaleita, joiden avulla voit harjoitella.
3. Yhdistä syntyperäinen puhuja. Jos tunnet jonkun, joka puhuu Bosniaa, se on loistava tilaisuus hioa kielitaitoasi! Yritä keskustella heidän kanssaan niin usein kuin voit saada mukava käyttää kieltä.
4. Katso bosnialaisia elokuvia ja televisiota. Bosnialaisten elokuvien ja TV-sarjojen katsominen on yksi nopeimmista tavoista parantaa kielen ymmärtämistä. Muista kiinnittää huomiota ääntämiseen ja uuteen sanastoon.
5. Pysy motivoituneena. Kielen oppiminen on matka ja prosessi. Yritä pysyä motivoituneena asettamalla realistisia tavoitteita, palkitsemalla itsesi, kun saavutat virstanpylvään ja varmistamalla, että sinulla on hauskaa oppimisen aikana.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir