Tietoja Slovenian Kielestä

Missä maissa sloveenin kieltä puhutaan?

Sloveeni on virallinen kieli Sloveniassa ja yksi Euroopan unionin 23 virallisesta kielestä. Sitä puhutaan myös osissa Itävaltaa, Italiaa, Unkaria ja Kroatiaa.

Mikä on Slovenian kielen historia?

Sloveenin kieli, joka on osa eteläslaavilaista kielikuntaa, juontaa juurensa Proto-slaavilaiseen kielikuntaan, joka on peräisin 600-luvulta. Varhainen sloveenin kieli oli läheistä sukua vanhalle Kirkkoslaaville, ja siihen vaikuttivat voimakkaasti Saksan murteet, koska germaanit hallitsivat vuosisatoja osia nykyisestä Sloveniasta. 1800-luvulle tultaessa sloveeninkieliset olivat kehittäneet kirjallisen sloveenin ja alkoivat nähdä sen erillään muista slaavilaisista kielistä. 1900-luvulla kieli joutui standardisoinnin kohteeksi, jolloin se tuli virallisesti tunnetuksi sloveenina. Slovenian itsenäistyttyä Jugoslaviasta vuonna 1991 sloveeni julistettiin maan viralliseksi kieleksi. Nykyään arviolta noin 2,5 miljoonaa ihmistä puhuu Sloveenia ensimmäisenä kielenä.

Ketkä ovat top 5 ihmiset, jotka ovat vaikuttaneet eniten sloveenin kieli?

1. Jurij Dalmatin (1547-1589): Jurij Dalmatin oli protestanttinen teologi, Raamatunkääntäjä ja sloveeninkielisen ensimmäisen täydellisen raamatunkäännöksen julkaisija.
2. France Prešeren (1800-1849) oli slovenialainen runoilija, jota pidetään kaikkien aikojen suurimpana slovenialaisena runoilijana. Hän kehitti ja standardoi sloveenin kieltä ja oli ensimmäinen, joka käytti nykyaikaisia tekniikoita sloveenin kirjallisuudessa.
3. Fran Levstik (1831-1887): Fran Levstik oli slovenialainen kirjailija ja opettaja, joka kirjoitti kaksi Slovenian kirjallisuuden merkittävintä teosta: Martin Kačurin ja hänen Carniolan alueen tarinansa. Nämä teokset auttoivat standardisoimaan ja modernisoimaan sloveenin kieltä.
4. Josip Jurčič (1844-1914) oli slovenialainen näytelmäkirjailija, lakimies ja poliitikko, joka vaikutti sloveenin kielen kehitykseen. Hän kirjoitti joitakin ensimmäisiä näytelmiä tavallisella Sloveenilla ja loi monia uusia sanoja, joita käytetään vielä nykyäänkin.
5. Ivan Cankar (1876-1918): Ivan Cankar oli modernistinen slovenialainen kirjailija, näytelmäkirjailija ja runoilija. Hän kehitti sloveenin kieltä ottamalla käyttöön uusia sanoja ja kirjoittamalla tyylillä, joka oli suuremman yleisön saatavilla.

Miten sloveenin kielen rakenne on?

Sloveeni on Eteläslaavilainen kieli ja noudattaa muiden slaavilaisten kielten yleisiä rakenteellisia piirteitä. Se on taivutuskieli, joka tarkoittaa, että sanat muuttavat muotoaan riippuen siitä, miten niitä käytetään lauseessa, ja sillä on kaksi kieliopillista sukupuolta (maskuliini, feminiini). Sanat muodostetaan lisäämällä päätteitä ja etuliitteitä, joten samaa juurta voidaan käyttää useiden sanojen luomiseen. Sloveenilla on myös monimutkainen verbien taivutusjärjestelmä, ja siinä on runsaasti diminuutteja ja augmentatiiveja, mikä tekee siitä hyvin rikkaan ja soinnillisen kielen.

Miten oppia sloveenin kieltä kaikkein oikealla tavalla?

1. Yritä löytää tutor tai käydä tunneilla: paras tapa oppia kieltä on käydä tunneilla tai palkata tutor. Luokkien ottaminen voi auttaa sinua kieliopissa ja ääntämisessä, kun taas ohjaaja voi luoda yksilöllisemmän lähestymistavan oppimisprosessiisi.
2. Katso slovenialaisia elokuvia ja TV-ohjelmia: elokuvien ja televisio-ohjelmien katselu sloveeniksi voi auttaa sinua ymmärtämään kieltä paremmin. Jos mahdollista, yritä löytää ohjelmia, jotka on suunnattu oppijoille, jotta saat paremman ymmärryksen kielestä.
3. Kuuntele slovenialaista musiikkia: slovenialaisen musiikin kuunteleminen voi auttaa sinua havaitsemaan joitakin sanoja, joita käytetään jokapäiväisissä keskusteluissa. Samojen kappaleiden kuunteleminen uudelleen ja uudelleen voi auttaa todella ymmärtämään, mitä sanotaan ja miten se ilmaistaan.
4. Puhu syntyperäisen puhujan kanssa: jos ympärilläsi on syntyperäisiä Sloveeninkielisiä, älä pelkää pyytää heiltä apua. Ne eivät ainoastaan voi tarjota apua ääntämisessä ja sanastossa, vaan myös pippuroi keskustelujasi slangilla ja puhekielisillä ilmaisuilla.
5. Käytä online-resursseja: on olemassa tonnia online-materiaaleja, kuten verkkosivustoja, sovelluksia, videoita ja online-foorumeita ja blogeja, jotka voivat auttaa sinua tason ylöspäin Slovenian. Älä unohda käyttää Internetiä loputtomana tiedon ja käytännön lähteenä.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir